10 razloga za redovno plivanjeu


10 razloga za redovno plivanje


Plivanje je zdrav, dobar i lak sport, koji je veoma poželjan, kako od strane doktora, tako i od strane svih onih koji su makar jednom plivali.


Plivanje aktivira celo telo, utiče na srce, mišiće, psihičko zdravlje. Postoji mnogo razloga za redovno plivanje, a mi ćemo izdvojiti samo one najveće!


1. Plivanje je pristupačno svima

Plivanje je jedini sport kojim se može svako baviti, bez obzira na kilograme, godine i aktivnost, jer omogućava da svako prati svoj tempo i postiže rezultate. Takođe, finansijski, bazen je pristupačan svima.


2. Plivanje aktivira celo telo

Plivanje je jedini sport koji aktivira sve mišiće na telu. Dok plivate, koristite celo telo za tu aktivnost, što je veoma bitno, jer većina sporta akcentuje samo određene delove tela.


3. Plivanje utiče na bolju elastičnost tela

Za razliku od treninga u teretani, plivanje pogađa sve delove tela, dok su zglobovi opušteni i elastični. Plivanjem telo se isteže i postaje elastičnije, pa redovnim plivanjem možete postići bolju elastičnost tela nego aerobikom.


4. Plivanje povećava tonus i snagu mišića

Plivanje povećava tonus i snagu mišića, što možete videti kod profesionalnih plivača. Naravno da su njihovi mišići jači i zategnutiji, od rekreativaca. Međutim, za razliku od bilo kog sporta, plivanje sigurno pojačava mišiće na celom telu.


5. Plivanje utiče na zdravlje srca

Kao što razvija sve druge mišiće, plivanje razvija i srčani mišić. Redovno plivanje pozitivno utiče na kvalitet rada srca i otklanjanja mogućnosti za određene srčane bolesti.


6. Plivanje utiče na san

Naučno je dokazano da redovno plivanje utiče na kvalitet sna što dalje vodi ka odmornijem jutru punom pozitivne energije i osmeha.


7. Plivanje podiže energiju

Svaka fizička aktivnost podiže nivo energije, produktivnosti, motivacije i sreće. Samim tim i plivanje spada u tu kategoriju, jer nakon dobrog plivanja umirićete telo koje će biti spremno za nove i veće poduhvate.


8. Plivanje pomaže u regulaciji telesne težine

U zavisnosti od inteziteta plivanja, trošite određeni broj kalorija. Takođe, koža se zateže i oblikuje se telo, što će učiniti da izgledate zgodnije nego pre. Ne mora da znači da ćete mršaviti brzo, ali skidaćete dovoljno i više od obične šetnje.


9. Plivanje ublažava stres

Na početku smo pomenuli da plivanje utiče na psihičko zdravlje. Naučno je dokazano da plivanje ima jednake benefite po psihičko i fizičko zdravlje. Samo pola sata plivanja može rasteretiti od svakodnevnog stresa, obaveze, gužve i svih drugih faktora koji negativno utiču na nas, iako nemaju spoljašnje vidljive uticaje.


10. Plivanje produžava život

Nije u pitanju magični izvor besmrtnosti, ali je naučno dokazano da redovno plivanje obezbeđuje zdraviji, kvaliteniji, srećniji i duži život!Plivanje je moguće samo leti!?


To apsolutno nije tačno. Moguće je zimi u mnogim zatvorenim bazenima. Ali najlepše od svega jeste što upravo kod nas imate kuće sa bazenom gde istovremeno postižete beg od svakodnevice i gužve, relax odmor i redovno plivanje za kvalitetniji i duži život.